DeDraft is including a weathered metal extension to the AC Residence in London

0
455

Architecture studio DeDraft has modernized a semi-detached house in east London, wrapped a three-story rear extension with weather-resistant steel and introduced large windows overlooking the garden.

The local DeDraft office was asked to remodel the interior and exterior of the four-story AC Residence in Hackney to function better as a family home.

The 19th century property had previously been split into two apartments, so the architects wanted to consolidate and reorganize the interior to improve the connections between the rooms.

Above: DeDraft added a weatherproof steel extension to a London home. Upper picture: It has large windows

“Our first challenge was to create a heavily modified, coherent layout for each floor,” said DeDraft. “This enables better interaction between the living spaces through a more open living arrangement, which increases the passage of daylight to the rear of the lower ground floor.” . “

The floor at the rear of the building has been lowered to create a sunken terrace and a double-height dining area within a new two-level floor plan.

Weathered steel facade of the AC Residence The steel contrasts with existing London warehouse bricks

An existing boom in the rear of the AC Residence has been updated by adjusting its proportions and wrapping it in a skin of weather-resistant steel that contrasts sharply with the London brickwork of the facade.

Large windows integrated into the new elevation reflect the proportions of the original building and shrink as the size increases.

The large windows of the AC Residence Le Corbusier’s reference work for large windows

The architects claimed that the size and arrangement of the openings related to “the quality of the space, the spatial connections and the passage of light in Le Corbusier’s La Roche House” – a villa in Paris that the Swiss architect and his cousin Pierre Jeanneret built in the 1920s had designed.

Corten steel clad facade of the Utrecht House

Zecc Architecten is transforming the former garage into a house clad with Corten steel in Utrecht

A concrete staircase connects the basement with a ground floor, which contains an entrance area, a reception room and a second dining area. The monolithic structure connects to another staircase with a completely plastered, solid balustrade that leads to the upper three floors.

A concrete staircaseThere is a statement concrete stairs

In addition to the steel cladding, a staircase made of cast concrete was a requirement of the customer’s order. The architects worked closely with their chosen contractor, EJ Brennan, to design and manufacture the staircase.

The concrete was poured on site and sanded back to expose the aggregate mix, providing a subtly textured surface that sets the tone for the rest of the interior.

A statement concrete stairsThe concrete was poured on site

A palette of materials consisting of chalky walls, oak parquet, brass fittings and oversized carpets creates a subdued backdrop in which the customer’s art collection takes center stage.

Rooms have bespoke joinery, and each of the four bathrooms has marble-lined vanity tops. The master bedroom on the first floor has a dressing room and an en-suite bathroom with a free standing bathtub.

The AC Residence project also included the renovation of the back garden and a Pilates studio that was clad in weathered larch to complement the main house.

The reduced living room of the AC ResidenceThe focus is on the customers’ art collection

Architect Grant Straghan founded DeDraft in 2010. Earlier work by the East London studio included an extension of the green metal kitchen at the back of a row house and an extension of the roof, wrapped in weatherproof steel and its red brick Corresponds to neighbors.

The photography is by Ståle Eriksen.

Project Loans:

Architect: DeDraft
Structured design: SD structures
Building control: ACT surveyors
Fire consultant: QFSM suppliers